category

Lijst van veganistische Céréal Bio producten

Waar kan ik de producten van Céréal Bio vinden? 

Bevatten de producten van Céréal Bio GGO's?

Van waar is de soja die gebruikt wordt in Céréal Bio producten afkomstig?

Hoe moet tofu worden bereid?

Hoelang duurt het voordat de granenburgers goudgeel gebakken zijn?

Wat is “niet-gehydrogeneerd” plantaardig vet?

Wat zijn de nutritionele verschillen tussen gele en groene soja?

Welke granen bevatten gluten?

Wat is het verschil tussen “integraal meel” en “volkorenmeel”?

Wat is de voedingswaarde van soja?

Wat zijn sojascheuten?

Welke garanties bieden de producten van Céréal Bio?

Wat is een GGO?

Dieetproducten (Europese wetgeving: 3 mei 1989)

Dieetvoeding en biologische voeding, wat is het verschil?

Hoe kan je een biologisch product herkennen?

Zijn biologische landbouw en organische landbouw hetzelfde?

Lijst van veganistische Céréal Bio producten

Hieronder vind je de volledige lijst van onze veganistische producten.

GRANEN EN MAALTIJDCOMPONENTEN

  • Doy Bulgur natuur
  • Doy Tarwe, Rode Rijst & Quinoa
  • Doy Puree van Koraallinzen en Pompoen
  • Doy Quinoa natuur

VOLWAARDIGE MAALTIJDEN EN SALADES

  • Doy Bulgur op Tunesische wijze 
  • Doy Linzen Rijst & Soja
  • Doy Ravioli Tomaten, Tofu & Basilicum
  • Doy Quinoa Bulgur op Indische wijze 
  • Doy Gerst Pruimen op Marokkaanse wijze
  • Doy Gerst Aubergine & Soja
  • Doy Rijst Soja op Spaanse wijze
  • Doy Quinoa Soja Tomaten Olijven
  • Doy Linzen Gierst & Fijne Groenten
  • Doy Salade Linzen Spelt
  • Doy Rode Bonen, Tarwe & Soja met chili
  • Doy Quinoa Royal Kikkererwten & Gekonfijte Citroen
  • Doy Quinoa Royal Gedroogde Tomaten & Piment d'Espelette
  • Doy Quinoa Royal Gele Wortelen & Komijn
  • Doy Dahl Koraallinzen & Kikkererwten

VEGGIE BURGERS

  • Spelt- en Bulgurburger met fijne groenten
  • Quinoa- en Bulgurburger met tomaat
  • Croq'Soja op Provençaalse wijze
  • Seitanburgers erwten, courgette, curry  
  • Cœur de burger Texas BBQ
  • Cœur de burger L'Original
  • Cœur de burger op Mexicaans wijze
  • Burgers met tuinbonen & tarwe zoete aardappel, dadels, zoete kruiden
  • Burgers met tuinbonen & tarwe courgette, paprika & duo van sesam (versafdeling)
  • Seitan croc Mediterraans (versafdeling)

ESCALOPE / REEPJES

  • Escalope Soja & Tarwe (versafdeling)
  • Reepjes Soja & Tarwe (versafdeling)
  • Plantaardig Gehakt Bolognaise

CULINAIRE HULPMIDDELEN

  • Tofu Natuur
  • Tofu Zijdezacht (versafdeling)
  • Okara (versafdeling)

BROOD & BROODVERVANGERS

  • Ongedesemd brood met tarwe
  • Volkorenbrood met rogge, haver & lijnzaad

APERITIEF

  • Crousti crackers Zwarte & witte rijst
  • Crousti crackers Maïs & peulvruchten

SIROOP

  • Agavesiroop

 

De maaltijden en maaltijdcomponenten van Céréal Bio zijn te vinden in het schap van de bereide maaltijden of het BIO-schap. Ze zijn beschikbaar bij Delhaize, Carrefour, Cora, Match, Intermarché & Makro.

De vleesvervangers en culinaire hulpmiddelen zoals de zijdezachte tofu bevinden zich in het koelverse vegetarische schap en zijn te koop bij Carrefour, Colruyt, Bioplanet & Makro.

Nee, bovendien mogen biologische producten, volgens de wetgeving geen genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) of ingrediënten getransformeerd door een GGO bevatten.

De soja is afkomstig van het zuidwesten van Frankrijk.
Céréal Bio heeft een Franse biologische productieketen opgezet: in samenwerking met een netwerk van lokale landbouwers heeft Céréal Bio zijn eigen productieketen voor soja ontwikkeld, gegarandeerd zonder GGO’s. Op die manier garanderen we volledige traceerbaarheid vanaf het sojaveld tot op uw bord.

Er zijn verschillende manieren om tofu te bereiden!

Tofu heeft een zachte textuur en neemt de smaak op van andere voedingsmiddelen waarmee het wordt bereid. Het is de ideale basis voor vele culinaire bereidingen.

  • GRILLEN: Als u nog niet veel ervaring hebt met tofu, kunt u het grillen in de pan door een aantal minuten in de pan te bakken.
  • MARINEREN: Laat de tofu, in reepjes of in blokjes, in een saus marineren, en voeg het toe aan een soep, een salade of op het einde van de bereiding van een groenteschotel.
  • TE VERWERKEN IN UW RECEPTEN: Geplet met een vork of in plakjes gesneden; het kan gemakkelijk worden verwerkt in pasteitjes, pizza’s, quiches of gratins.

Het gaat snel!😋

 In de pan 3 minuten aan elke kant of 8 minuten in de oven.

“Niet-gehydrogeneerd” plantaardig vet is plantaardig vet dat niet getransformeerd is. Gehydrogeneerd vet daarentegen, is vet dat gestold is met behulp van waterstof. Bij de hydrogenering worden “trans-isomeren” gevormd waardoor bepaalde onverzadigde vetzuren in verzadigde vetzuren worden omgezet. Volgens bepaalde wetenschappers verhoogt dit proces de LDL-cholesterolspiegel of “slechte cholesterol”.

Groene soja is in werkelijkheid geen echte soja.
Het werd in Frankrijk geïntroduceerd door Chinese restauranthouders. Het wordt ten onrechte groene “soja” genoemd, maar in werkelijkheid is het een peulvrucht (= Vigna Radiata), die dicht aanleunt bij andere peulvruchten wat betreft zijn nutritionele aspect en samenstelling.

Het heeft als voordeel dat het rauw of gekiemd (sojascheuten of -kiemen) kan worden gegeten, omdat het geen anti-nutritionele factoren bevat, in tegenstelling tot “echte” soja: gele soja. Echte soja wordt vervaardigd uit lichtgele sojabonen. Zijn belangrijkste troef bestaat uit zijn buitengewone rijkdom aan eiwitten (40 tot 55%) met alle essentiële aminozuren in evenwichtige proporties.

Gluten zijn een aminozuur. Het zit in tarwe, spelt, kamut, gerst, haver en rogge alsook in hun hybride soorten.

Het heeft alles te maken met het builen van het meel. 

Bij het builen (zeven) wordt het meel gescheiden van de zemelen. Zo behoudt bloem met een uitmalingsgraad van 75% (wit meel), 75% van de granen. Bloem met een uitmalingsgraad van 95% (integraal meel), behoudt 95% van de granen. Volkorenmeel heeft een uitmalingsgraad van 85-90%.

Soja is rijk aan plantaardige eiwitten. Het bevat geen lactose noch gluten.

Sojascheuten zijn afkomstig van groene soja, van de plant die mungboon wordt genoemd. Groene soja wordt bijna uitsluitend geconsumeerd in de vorm van gekiemde zaden. Sojascheuten of -kiemen zijn geheel verschillend van de zaden van de peulvrucht die de basis vormen van alle afgeleide producten van soja (tofu, sojamelk).

Smaak, een lokale en verantwoorde productie & een nutriscore A of B! 👌🏼

🍃Alle producten van CÉRÉAL BIO zijn gecertificeerd door de onafhankelijke instantie CERTISYS en dragen het EU-biologo. 

✅ Al onze producten zijn vrij van kleurstoffen en conserveermiddelen, en worden vervaardigd met niet-genetisch gemodificeerde conventionele plantenrassen, conform de geldende regelgeving. Anderzijds wordt de afwezigheid van synthesepesticiden, die niet zijn toegelaten in de biologische landbouw, gegarandeerd in meerdere productiestadia van de producten (van bij het kweken en op de gebruikte ingrediënten tot aan het afgewerkte product).

♻️ Al onze producten worden samengesteld met zorg en respect voor het milieu. De kartonnen verpakking is recycleerbaar.

Een GGO is een genetisch gemodificeerd organisme.

De juridische definitie is duidelijk: “een organisme waarvan het genetische materiaal op een niet-natuurlijke manier is veranderd, door vermenigvuldiging en/of door natuurlijke recombinatie.”

Definitie: Een dieetproduct onderscheidt zich van een gewoon voedingsmiddel door zijn specifieke samenstelling of zijn specifiek productieproces, en beantwoordt aan een bijzonder voedingsdoel.

 Deze producten zijn bestemd voor personen met specifieke nutritionele behoeften: specifieke fysiologische aandoeningen (bijv. zwangere vrouwen, adolescenten, sporters, ...), personen met een verstoord metabolisme (coeliakiepatiënten, patiënten met een hoge bloeddruk, personen met overgewicht of zwaarlijvigheid, ...), zuigelingen en jonge kinderen.

Een BIOLOGISCH product is niet noodzakelijkerwijs dieetvoeding!

Biologische producten (Europese wetgeving: 24 juni 1991): onderscheiden zich van een gewoon voedingsmiddel door de teeltwijze van de ingrediënten die gericht is op het verminderen van de impact op het milieu door de bodem zo natuurlijk mogelijk te bewerken.

De certificering wordt verkregen door een onafhankelijk controleorgaan (het erkenningsnummer staat vermeld op de verpakking). Ze moeten voor minstens 95% uit ingrediënten van biologische landbouwteelt bestaan en zijn gemakkelijk te herkennen aan het AB-logo en het Europese logo.

Om biologische producten te herkennen, moet u naar de logo’s kijken!

Twee logo’s: het Franse AB-logo en het Europese logo voor een gecontroleerd en gecertificeerd product.

✅In Frankrijk dragen biologische producten vaak het officiële “AB”-logo. Dit logo wordt toegekend door het Ministerie van landbouw, dat eigenaar is en de gebruiksregels definieert. Dit logo staat vermeld op de verpakking en garandeert dat het product voor minstens 95% uit ingrediënten van biologische afkomst bestaat. De niet-biologische ingrediënten (tussen 1 en 5%) moeten uit een erg beperkte positieve lijst worden gekozen: de ingrediënten die niet op deze lijst vermeld staan, zijn dus verboden.


Het Europese logo werd gecreëerd in 2010 en heeft als taak de identificatie van biologische producten in Europa te verbeteren. Het is verplicht op alle verpakkingen van biologische producten in de EU. Een product dat in de handel wordt gebracht als zijnde afkomstig van biologische landbouwteelt, moet gecontroleerd en gecertificeerd zijn door een door de overheid goedgekeurd controleorgaan. Het erkenningsnummer van de instantie moet samen met het logo op de verpakking vermeld worden.

Ja, omdat de grondbeginselen van de biologische landbouw stammen uit verschillende bewegingen zoals biodynamiek en organische landbouw.


     Aan het einde van de 14e eeuw ontdekte een Duitse chemicus, baron Justus von Liebig, dat salpeter (of nitraat) planten sneller laat groeien. Deze methoden werden op grote schaal toegepast na de oorlog van 14-18. Het ontstaan van de biologische landbouw situeert zich dus aan het begin van de industrialisatie van de landbouw, als reactie op het intensieve gebruik van de eerste chemische meststoffen. In de jaren 20, in Oostenrijk, legt de filosoof Rudolf Steiner de grondbeginselen vast van een landbouw die mens en natuur samenbrengt. In dezelfde periode in Duitsland, richt Erhenfried Pfeiffer de biodynamische methode op: een methode die de kosmische en terrestrische krachten bestudeert en hun werking op de groei van planten en dieren.

- In de jaren 40, in Engeland, pleit Sir Albert Howard voor organische landbouw: de mogelijkheid om de bodem te bemesten met gecomposteerd organisch materiaal. Op die manier krijgt humus een fundamentele rol in het biologische evenwicht en de bodembemesting. Deze aanpak ligt aan de oorsprong van de ontwikkeling van biologische landbouw in Indië.

 

- Hans Peter Rusch, een Oostenrijkse arts, heeft op zijn beurt de principes van een organo-biologische landbouw op punt gesteld. Hij inspireerde zich op een stroming uit Zwitserland in 1930 die zich vragen stelde over de gevaren van de economische en industriële groei die de hulpbronnen van de planeet uitputten.

 

- En in Frankrijk? De grondbeginselen van de biologische landbouw werden na de 2e wereldoorlog geïntroduceerd, in de jaren 50.

     Vandaag zijn er meer dan 25 000 landbouwbedrijven betrokken bij biologische landbouw, wat goed is voor 3,7% van de landbouwoppervlakte. De eerste producerende regio van biologische granen in 2021 is Occitanië. Al deze denkrichtingen hebben met elkaar gemeen dat ze de bovenmatige specialisatie van gewassen en het gebruik van meststoffen en pesticiden afkomstig van de chemische industrie aankaarten, alsook meer respect voor de aarde en het biologische ritme aanmoedigen.